Praten over maatschappelijk verantwoord ondernemen doen we over het algemeen genoeg. De uitdaging ligt in het concreet invulling geven van verantwoord ondernemerschap in de strategie en bedrijfsprocessen van de onderneming.
Een goed gesprek over maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat de meesten nog goed af. Termen als sustainable development, corporate sustainability, corporate citizenship of corporate social responsibility (CSR). We weten allemaal wel wat met deze onderwerpen op hoofdlijnen wordt bedoeld. Zelfs een onderwerp als corporate governance is hiermee nauw verbonden. Het heeft te maken met goed en deugdelijk ondernemer- schap, met compliance, met nieuwe business kansen, met integer en moreel leiderschap, met transparantie en verantwoording. En met maatschappelijke betrokkenheid; je als bedrijf actief inzetten voor de samenleving ter ondersteuning van maatschappelijke vraagstukken en goede doelen.
Een verantwoorde corporate handelswijze die in overeenstemming is met de geldende wet- en regelgeving en/of van toepassing zijnde internationale standaarden. Oog heb- ben voor mensenrechten en milieuvraagstukken. Ja, het klinkt allemaal prachtig. Als mens en goede burger willen we het natuurlijk allemaal: eerlijk en oprecht zakendoen met een scherp oog voor de menselijke maat en moeder natuur. Maar is het zo eenvoudig? Hoe maak je als (eind)verantwoordelijk manager de vertaling naar de dagelijkse praktijk? Hoe zorg je ervoor dat business principles, kernwaarden en CSR- uitgangspunten op een doordachte wijze in de bedrijfsprocessen worden geïmplementeerd? Wat verwachten de relevante stakeholders eigenlijk van uw onderneming op dit terrein? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kunt u proactief anticiperen op deze stakeholderverwachtingen?
Het implementeren van CSR in de kern- en ondersteunende processen is, zoals bepaalde koplopende organisaties inmiddels al weten, beslist geen sinecure. Het vereist creativiteit, innovatief denken en slagvaardig handelen. Shareholders verwachten logischerwijs een goede ‘return on investment’. Bovendien opereren grote ondernemingen in een internationaal krachtenveld. Al gauw doemt de vraag op of er bij dit soort vraagstukken wel sprake is van een ‘level playing field’? Of is dat bij een uitgekiende CSR-strategie geen absolute voorwaarde? Feit is dat CSR een thema is dat voortdurend in beweging is. CSR is direct gekoppeld aan de hedendaagse maatschappelijke opvattingen rond deugdelijk en verantwoord ondernemerschap. Met andere woorden: wat vandaag de dag acceptabel is, is het morgen al niet meer. Oog hebben voor wat er in de globaliserende maatschappij gebeurt is daarom essentieel. Cruciaal is echter hoe u de vertaalslag weet te maken naar de bedrijfs- processen waar u (eind)verantwoordelijkheid voor draagt.
De CSR Executive Masterclasses van Stichting Samenleving & Bedrijf komen in nauwe samenwerking met de Amsterdam Business School (ABS)/Universiteit van Amsterdam, de Rotterdam School of Management (RSM)/Erasmus Universiteit en MVO Nederland tot stand. De ABS en de RSM dragen mede zorg voor de kwaliteitsbewaking en evaluatie, zij staan als gerenommeerde onderwijsinstellingen garant voor topkwaliteit. De masterclasses bieden u een praktische handreiking om binnen uw onderneming op dit terrein goed beslagen ten ijs te komen. Zij geven u inzicht in de behandeling van CSR-deelvraagstukken. Maar bovenal bieden zij u een unieke mogelijkheid om met vakcollega’s van topniveau over CSR-uitdagingen en dilemma’s uitgebreid van gedachten te wisselen. Wij zijn ervan overtuigd u een fantastische en inspirerende reeks masterclasses aan te kunnen bieden, waar u met plezier en met verrijkt inzicht op zult terugkijken. Wij zien u dan ook graag als deelnemer van de serie masterclasses tegemoet.

Jan van den Herik
Directeur Samenleving & Bedrijf